Wat is TPS?

Bij TPS ( Thermoplastic Spacer) gaat het om een afstandhouder van thermoplastisch materiaal met daarin droogmiddel waarbij geen warmtegeleidende metalen worden gebruikt en zodoende een verbeterde thermische isolatie langs de randen van het isolatieglas wordt bereikt. Om ze te onderscheiden van de isolatieglassystemen met kokerprofielen, worden de systemen met flexibele rand UNIGLAS | STARTPS genoemd.

TPS betekent:

duidelijk verbeterde U-waarde (Uw) langs de randen van het glas. De Uw voor het raam verbetert afhankelijk van de afmetingen van het raam met tot wel 0,3 W/m2K.

De zwarte TPS-afstandhouder valt optisch in het raamkozijn niet op. Er zijn geen storende lichtreflecties die bij een metalen afstandhouder onvermijdelijk optreden.

Bij het gebruik van UNIGLAS | STARTPS garanderen wij een door u bepaalde dikte voor de door u benodigde UNIGLAS-producten met een tolerantie van +/- 0,5 mm. Dit gebeurt door continue meting van de diktes van de afzonderlijke ruiten en automatische instelling van de TPS-spouw.

Dankzij de verbeterde U-waarde langs de randen van de beglazing wordt de condensvorming op het raamkozijn aan de binnenkant van het glasoppervlak grotendeels gereduceerd. Daardoor worden het beglazingssysteem en het raamkozijn minder belast. De optische voordelen zorgen voor een grotere tevredenheid van uw klanten.

Door toepassing van een variant van het TPS-afdichtmateriaal is de productie van UNIGLAS | TOP met siliconenkit en een vulling met argongas mogelijk. Dankzij de extra chemische hechting met het glas en met siliconenkit is het systeem optimaal geschikt voor structural-glazing- gevels.

Optische beperkingen door deuken of vervormingen die bij metalen astandhouders onvermijdelijk optreden, worden bij het TPS-systeem gegarandeerd vermeden. Vooral glasplaten met rondlopende randen bereiken een uitstekende kwaliteit en exacte maatvoering. Daarnaast is de optische kwaliteit in de hoeken (buigzone) veel beter dan bij metalen afstandshouders die door indeukingen zeer lelijk kunnen uitvallen.

De grote nauwkeurigheid bij het aanbrengen van de afstandhouders (tolerantie +/- 5 mm) zorgt voor een even exacte uitvoering bij de breedte van de randafdichting. Dit is bij systemen met een geringe hoogte van de glasspouw een belangrijk voordeel, omdat daarmee gegarandeerd wordt voorkomen dat de randafdichting binnenwerks bij het raam zichtbaar wordt.

Bij de productie van 3-vouding isolatieglas met TPS is er naast de bijzonder goede Uw-waarden geen sprake van waarneembare verschuivingen tussen de twee afstandhouderframes. De onvermijdelijke dislocatie van de twee afstandhouderframes wordt daarmee voorkomen.

Het systeem UNIGLAS | STARTPS is – zoals aangetoond door recente onderzoeksrapporten – aanzienlijk beter dicht tegen binnendringende waterdamp en tegen gasverlies en biedt daardoor nog hogere reserves dan conventioneel gefabriceerd isolatieglas.
 

Hieronder ziet u een film waarin het productieproces te zien is:

Lees hier nog veel meer over Thermoplastic Spacer van Flintermann